Lussebullar

Idag har jag bakat lite Lussebullar. Har inte hunnit tidigare. Jag fick också passa på att göra degen innan gubben drog iväg till sitt jobb nu på kvällskvisten. För under dagen har han varit i köket och härjat. Dragit ner de gamla tapeterna från två av väggarna. Så han fick hjälpa mig att blanda ihop degen för jag har ingen maskin att blanda med. Önskar mig en ny. Jag har lite ont i ett skulderblad igen så då får gubben bidra med lite armstyrka.I morgon kväll när han åker till jobbet blir det nog mjuk pepparkaka som ska bakas.Och på torsdag ska jag passa på och göra lite siktkakor. Måste passa på den här veckan för nästa jobbar jag så mycket. Lussebullarna hittade jag ett bra recept på recept.nu

Annas saftiga lussebullar



Förberedelsetid: 20 min

Tillagningstid: 8 min

Färdigt på: 2 tim 13 min

Ingredienser

50  g jäst
5 dl mjölk 3%
150 g smör
 250 g kesella
 2 dl strösocker
 2 kuvert saffran (1 g)
 1 tsk salt
16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
russin
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling

Tips


- Receptet är beräknat för ca 30 stycken bullar.

Gör så här

1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.

3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.

4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.

6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.

7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.

8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.

9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.

10. Sätt ugnen på 225 grader.

11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.

12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.

13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0